Evenimente viitoare

Evenimente

Scoala intensiva de vara in perioada 12-18 August, pentru grupa de vârsta 14-19 ani

În perioada 12-18 august, vă invităm cu bucurie să vă alăturați unei experiențe unice în cadrul unei noi tabere de studiu și creație a artei dansului. De aceasta data avem onoarea de a găzdui doi invitați speciali din Viena, maestrul de balet și pedagog Alice Necșea și profesorul de dans clasic și de caracter Lucian Necșea! Tabăra se va desfășura la prestigiosul studiou de balet Felicia Șerbanescu, situat în minunata zonă a Apusenilor.

Pe lângă un program intensiv de studiu zilnic, copiii vor avea ocazia să se bucure de natura înconjurătoare și de peisajele încântătoare ale acestei regiuni, savurând în același timp preparatele tradiționale ale zonei.

 

Suntem încântați să vă prezentăm doi artiști excepționali care ne vor împărtăși cunoștințele și pasiunea lor pentru dans.

Alice Necșea (Găman)

Născută în Brașov, a absolvit Liceul de Coregrafie din București, sub îndrumarea profesoarei Marilis Karda, și studiile de pedagogie în Austria, la Wolfsegg, cu profesorii Karol Toth, Eugen Dostal, Anatoli Borsov și IRA Werbovski. 
Experiența sa bogată pe scenă adaugă profunzime și completează educația artistica a lui Alice Necșea, evidențiindu-se atât ca balerină, cât și ca profesor pedagog și maestra de balet.
Primul său angajament după terminarea liceului a fost la Opera Națională din București. Ulterior, a devenit prim solistă la Teatrul Național din Sarajevo, iar apoi s-a stabilit la Opera de Stat din Viena, unde a activat timp de peste 35 de ani, dintre care ultimii 25 în calitate de maestră de balet a companiei. A dansat în coregrafiile unor personalități marcante ale lumii dansului, printre care se numără Oleg Danovski, Rudolf Nurejev, John Neumeier, Kenneth MacMillan, George Balanchine, John Cranko, Jiri Kylian, Renato Zanella și Rudi van Dantzing. De asemenea, a colaborat ca asistent coregraf cu numeroși coregrafi de prestigiu, printre care Manuel Legris, Davide Bombana, Gyula Harangozo, William Forsythe și Martin Schläpfer.
Pe parcursul unei perioade îndelungate, Alice a creat și coregrafii pentru Opera din Viena, Prag Festival Balet și pentru numeroase proiecte europene. Totodată, a predat ore de balet clasic în diverse companii și școli, academii de balet, și a organizat cursuri de balet de mare succes în Ungaria, Croația, America, și Austria.

Lucian Necșea

Originar din Satu Mare, a absolvit Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca și și-a început cariera de dansator la Opera Națională din București, apoi la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. După aceasta, a primit contracte la Sarajevo, Maribor și în cele din urmă a dansat timp de peste 10 ani la Volksoper din Viena, performând în balete clasice, moderne și operete bogate în dansuri de caracter.
Turneele sale internaționale l-au purtat în țări precum Japonia, China, Hong Kong, Coreea de Sud, America, Anglia, Germania, Italia și Danemarca, contribuind astfel la diversificarea și consolidarea carierei sale de dansator.
În prezent, Lucian este profesor de dans clasic la Academia de Dans din Viena și profesor de dans de caracter la Academia și Universitatea de Muzică și Dans (MUK) din Viena, profesând deja de peste 20 de ani în predarea artei dansului.
Între timp, și-a perfecționat abilitățile în dansul de caracter la Moscova, sub îndrumarea renumitului profesor Anatoli Borsov, și în dansul clasic cu Albert Mirzoyan.
În timpul liber, a participat la cursuri de vară în Ungaria și America, unde a predat lecții de dans clasic, de caracter și de jazz.

 


MASTERCLASS CU INVITAT SPECIAL MAESTRU DE BALLET

THEODORE CONSTANT

Director, coregraf și prim-solist, Theodore Constant a absolvit școala de balet la Ecole Superieure de Danse din Montreal, Canada, cu profesorul Daniel Seillier de la Opera din Paris.
La 17 ani s-a alăturat Les Grands Ballets Canadiens la Montreal, după care a dansat cu Opera Dusseldorf, Berlin și Leipzig în Germania, unde a lucrat cu marii coregrafi ai vremii și în creații puse în scenă pentru el.
A lucrat ca consultant artistic la Teatrul de Balet Oleg Danovski din Constanta, director artistic la Academia din Köln, Germania, director si coregraf la Compania OSC-Dance Company din Canada si la Conservatorul de Dans din California de Nord din America si Maestru de balet la Academia Operei din Viena, Austria.
În 2014, domnul Constant își fondează propria școală de balet în Sacramento, California și Festivalul Internațional de dans TCDA-IBF al cărui director este in prezent.
Elevii săi au câștigat numeroase competiții internaționale de balet, inclusiv medalia de aur la finala YAGP și Prix de Lausanne. Acum dansează în toată lumea la marile companii de dans, precum Royal Ballet, Londra (Marea Britanie), Baletul San Francisco (SUA), La Scala de Milano și Teatrul San Carlo (Italia), Opera din Viena (Austria), Netherlands Dance Theater (Olanda), Baletul Regal Suedez și Baletul Cullberg (Suedia), Baletul Național Maghiar Budapesta (Ungaria), Opera Română Bucuresti și Baletul din Sibiu (România), Opera din Paris și Les Ballets de Monte Carlo (Franța), Baletul Eifman din Sankt Petersburg ( Rusia), si-n multe alte companii.https://theodoreconstant.wixsite.com/arts… Constant este invitat ca profesor și maestru de balet în numeroase școli și companii profesionale și este membru al juriilor la concursurile internaționale de balet din Franța, Italia, Austria, Canada și Statele Unite.

 

tabăra de vara cu invitat special pedagog Judith Turos

Judith Turos

Figura marcanta a scenei mondiale de balet, Judith Turos s-a nascut in Romania si a inceput studiul dansului la” Liceu de coregrafie si arta dramatica Octavian Stroia” din Cluj -Napoca, apoi la prestigioasa” Academie de balet “de la Moscova. A dansat la compania lui Oleg Danovski din Constanta in  rolurile din “Mandarinul Miraculos”, “Chopiniana” si “Lacul Lebedelor”. 

Din 1981 s-a stabilit la Munchen unde a dansat in lucrari de referinta ale dansului mondial ca; “La fille mal garde”,” Frumoasa din padurea adormita”, “Oneghin”, “Femeia indaratnica” si “ Romeo si Julieta” in coregrafia lui John Cranko, lucrari contemporane: “Les Doubles” de John Butler si “Nuages” de Jiri Kylian, la Marseille, “La Nuit Phantastique” de Roland Petit, “Five Tangos”si alte titluri  de Hans van Mannen, “ Shanon Rose” de Youri Vamos, “Visul unei nopti de vara” si “Dama cu Camelii” al lui John Neumeier. 

Kiril Melnikov, Luca Masala, Ivan Liska, Gyula Harongozo si Oliver Wehe,  au fost printre partenerii cu care a incantat publicul de pretutindeni.

Judith a fost premiata cu titlul Bavarian Chamber Dancer, Premiul Maghiar pentru dans Europa 2000 si Premiul  pentru dans al orasului Munchen. Este licentiata in Pedagogia si Metodologia dansului, la Univerisitatea din Munchen.

Din 2004 impartaseste din experienta ei de scena in calitate de asistent coregraf si maestra de balet in cadrul companiei Bayerisches Staatsballet Munchen.